Vad kostar det att köpa och ha en häst?

Det är inte helt utan anledning som ridsporten kallas för en rikemanssport, då det finns en hel del kostnader kring hästar. Även om du mot förmodan skulle köpa en häst som är näst intill gratis alternativt ha en foderhäst, så kostar ägandet av hästen betydligt mer än själva inköpet. Allt från stallhyra, utrustning och kläder till vaccinationer och försäkring kostar pengar, och ingenting är billigt. Men det finns en del tips för att få hästägande att gå ihop utan att bli helt ruinerad.

Köpa häst

När du väl bestämt dig för att köpa häst eller vara fodervärd, så planera och fundera ordentligt innan du bestämmer dig för vilken häst som ska bli din. Vad ska du använda din häst till? Är ditt mål att träna och tävla på hög nivå, eller vill du ha en bästa vän att njuta kravlöst av långa skogsturer tillsammans med? Vill du ha en stor eller en liten häst? Provrid flera hästar innan du bestämmer dig och köp inte en häst som inte känns helt rätt för dig. Det viktigaste är att du hittar en häst du trivs med, och som trivs med dig. Det finns hästar som i princip ges bort gratis, och det finns hästar som kostar flera hundra tusentals kronor i inköp. Generellt kan man säga att du får vad du betalar för, men också att du väljer själv efter vad du kommer använda hästen till. Ett råd är att alltid veterinärbesiktiga hästen innan köp, och att aldrig köpa en häst som inte har ett pass.

Stallhyra

Om du inte har eget stall så behöver du oftast betala någon form av stallhyra. Kostnaden för detta kan variera väldigt mycket beroende på vad som ingår och inte. Ta noga reda på vad som ingår i den stallplats du ska hyra, och se till att du får ett skriftligt kontrakt där det är specificerat vad som ingår och inte samt hur lång uppsägningstid du har. Vissa stall erbjuder helinackordering där allt foder, hö, skötsel, in- och utsläpp och mockning ingår. Ett sådant stall kan kosta många tusen kronor i månaden att ha sin häst i. Andra stall betalar du bara några hundralappar för stallhyra och sen får du själv sköta allting kring hästen och köpa in eget foder. Vilket du väljer är upp till dig och hur mycket pengar och tid du har att lägga på allting runt omkring din häst. I många stall hjälps man åt och turas om med in- och utsläpp och fodringar eller köper in foder tillsammans. Det är bra att ha klart för sig innan vad som gäller i just det stall där din häst ska stå. Tydliga rutiner i ett stall kan ofta vara ett bra sätt att undvika konflikter. Se även till att du vet om det finns krubba, vattenkopp/hink och annan utrustning som behövs i stallet, eller om detta är någonting du måste köpa in själv.

Försäkring

Se till att du har en bra försäkring för din häst. Är du fodervärd står ofta hästens ägare för försäkringen, men köper du häst är det första du ska tänka på att teckna en försäkring. Mer tips olika typer av hästförsäkringar och vad de täcker kan du läsa här. Månadskostnaden för din hästförsäkring kan variera mycket beroende på vad du väljer för typ av försäkring och vilka tillägg du har. Kostnaden bestäms även av vilken hästras du har och vilka eventuella sjukdomar som är vanliga hos just den rasen. Det finns försäkringar som kostar under 100:- i månaden, medan andra kan dra iväg betydligt högre.

Foder

Vad kostar hästfoder? Svaret är inte helt enkelt, då olika hästar har helt olika behov av foder. Stora hästar som tränas hårt har ofta ett stort energibehov och kan lätt tappa i vikt om de inte får stora mängder foder varje dag, medan det finns andra hästar och ponnyer som i princip blir överviktiga av att titta på mat. Ett råd är att alltid göra en grovfoderanalys och ta hjälp med att räkna ut behovet för din häst (något som självklart också kostar pengar). Fördelen med att ha gjort en analys är att du får veta exakt vad din häst behöver, och slipper fundera på om något saknas eller bli pålurad en massa dyra tillskott och kostsamma specialfoder. Det finns hur mycket olika sorters foder som helst på marknaden, och det är en hel djungel att sätta sig in i för den okunnige. Så om du inte vet – ta hjälp. Kostnaden för foder kan variera från några hundra kronor i månaden upp emot ett par tusen kronor per häst. Köper du dessutom en massa tillskott så kan det skena iväg ännu mer.

Hovslagare

Din häst kommer behöva verkas eller skos med 6-10 veckors mellanrum av en hovslagare. Kostnaden varierar beroende på om din häst är helskodd, halvskodd eller barfota. På vintern ska du kanske ha snösulor och broddar också, och då kostar det lite mer än på sommaren. Priserna kan även skilja ganska mycket mellan olika hovslagare, så kolla runt med flera olika innan du bestämmer dig för vem du ska anlita. Hör även med vänner och bekanta om vilka hovslagare de rekommenderar, då det kan finnas bättre och sämre hovslagare. Har du en häst med god hovkvalitet behöver du kanske inte ha besök av hovslagaren lika ofta, som om hästen har problem med sina hovar och behöver skos oftare. Kostnaden för hovslagare kan ligga någonstans från 250:- för en verkning upp emot och säkert högre än 1500:- per besök och häst.

Strö

Även om du har din häst uppstallad på box eller om du har den i lösdrift, så behöver du ha någon form av strö i boxen eller i lösdriften. Det finns mängder av olika lösningar som alla har sina för- och nackdelar, och även här kan kostnaden variera mycket mellan olika former av strö. De olika formerna av stallströ som använts traditionellt är halm, spån eller torv. Idag finns det en hel uppsjö av olika former av stallpellets, halmpellets och andra sorters strö till hästar. Vissa mer kostsamma och andra både billigare och lättare att hantera. Våga fråga runt vad andra rekommenderar och vad olika sorters strö kostar innan du bestämmer dig. Här finns det pengar att spara genom att välja något som räcker länge och även genom att kolla vad olika märken av samma sak kostar. Ofta finns det märken som är betydligt dyrare än andra.

Utrustning och kläder

Gällande utrustning till hästen och kläder till dig själv så finns det hur mycket fina saker som helst att köpa, och det är lätt att bli förälskad i snygga saker och shoppa loss på allt möjligt. Utrustning till hästar är en enormt stor marknad, där företagen lever på att du ska vilja ha snygga matchande ridkläder och utrustning till din häst. Det är dock inte alla som har råd att lägga alla de pengarna på utrustning. Idag finns det en hel del lokala köp- och säljgrupper på till exempel Facebook, där du kan hitta fin begagnad utrustning till bra priser. Det mesta du söker går att få tag på begagnat, och ofta i fint skick. På vissa platser anordnas även loppis med hästprylar, så håll utkik efter sådana. Där kan du ofta göra riktiga fynd. Viktigt att tänka på är dock att du köper utrustning som passar din häst, så att du inte riskerar att hästen blir lidande till följd av att du hittar t ex en billig sadel som inte sitter bra på din häst. Vid inköp av sadel rekommenderas alltid att du anlitar en sadelutprovare som kan hjälpa dig hitta en sadel som passar både dig och din häst.

Du måste inte heller lägga några stora pengar på kläder att ha när du rider eller är i stallet. Det går faktiskt alldeles utmärkt att rida i ett par billiga stretchjeans eller mjukisbyxor. Det du absolut behöver ha när du ska rida är en godkänd ridhjälm och skor eller stövlar med liten klack. Ridbyxor som är hel- eller halvskodda kan dock vara bra när du rider, då skoningen ger bättre hållbarhet på de områden som nöts när du sitter i sadeln. Om du däremot ska tävla så finns det vissa krav på klädsel, så då får du läsa på i reglerna om vad du behöver ha på dig. Dock finns även tävlingskläder att få tag på begagnade för den som vill.

Sjukvård och veterinärkostnader

Det är ingen som vill att hästen ska bli sjuk eller skadad, men tyvärr är det sådant som händer. Innan du ska köpa häst så behöver du även tänka igenom om du skulle ha råd med om din häst skadar sig eller behöver besöka en veterinär. Har du en försäkring för din häst så täcks en stor del av kostnaden av denna, men det är oftast en ganska stor summa du får betala själv. Dels har du en självrisk på din försäkring, som kan variera ifrån någon tusenlapp till betydligt högre summor. Utöver detta får du själv ofta även betala omkring 20% på den kostnad som överstiger självrisken. Har du en häst som skadar sig och behöver åka till en klinik för undersökningar och eventuellt röntgen eller operation, så kan dessa kostnader snabbt bli väldigt höga. Att komma till veterinären innebär inte som för oss när vi går till läkaren en fast summa, utan du får betala för allt materiel som används och varje undersökning som görs. Om du behöver avliva din häst så får du stå för den kostnaden själv, och även det går på många tusen kronor.

Se till att du alltid har saker hemma om din häst skulle skada sig, så att du har det tillgängligt när behovet uppstår. Bra saker som du behöver ha hemma är t ex en febertermometer, kompresser, sårtvätt och benlindor.