Sveriges vanligaste hästraser 2019

Försäkringsbolaget Agria har tagit fram en lista på de vanligaste hästraserna i Sverige. Kan du gissa vilka raser som toppar deras lista? Finns din häst med på listan? Här får du lite mer info om de fem vanligaste raserna och vad de används till.

 1. Svenskt varmblod (SWB) – Det kanske inte kommer som en chock för någon att just SWB toppar listan. Det svenska varmblodet är utan tvekan den allra vanligaste rasen som används till allt ifrån höga klasser i dressyr, hoppning och fälttävlan till ridskolehäst. Den svenska varmblodiga hästen är naturlig, vacker och hållbar och benämns ofta som en av världens bästa rid- och sporthästar.
 2. Islandshäst – Islandshästen är ofta en väldigt trevlig familjemedlem. Det är en stadig, stark och uthållig häst som har trevligt temperament och används inom många områden. Islandshästen är en populär häst att använda till turridning, och det finns även tävlingar som är särskilt avsedda för just islandshästar. Det som utmärker islandshästen är att den har upp till fem gångarter. Förutom skritt, trav och galopp har de flesta även något som kallas tölt och vissa en femte gångart som kallas flygande pass.
 3. Varmblodstravare – Den varmblodiga travhästen är den häst som är allra vanligast på travbanorna i Sverige, och travsporten är stor. Det finns närmre 100000 varmblodstravare registrerade i Sverige, men ändå är det inte mer än omkring 20000 av dessa som används inom travsporten. Ofta säljs varmblodstravare som inte passar i travet väldigt billigt vidare till att användas som ridhäst. Det kan krävas en hel del tid och tålamod att skola om en travhäst till ridhäst, men rasen har ett trevligt temperament och är användbar inom många områden. Svenska ridtravarförbundet värnar om varmblodstravarens status som ridhäst, och anordnar även tävlingar för ridtravare i större delen av landet.
 4. Korsningsponny – En korsningsponny är precis vad det låter som, en ponny som är en korsning av olika raser. Det är inte helt ovanligt att dessa ponnyer har okänd härstamning, så det är svårt att beskriva korsningsponnyn mer ingående. Den kan ha olika raser och olika sorters temperament.
 5. Shetlandsponny – Shetlandsponnyn är en ponny som är mångsidig och användbar trots sin storlek. Shetlandsponnyn i standardutförande får vara max 107 cm i mankhöjd, och är en liten ponny med otrolig styrka. Det finns även minishetlandsponnyer, och dessa är max 86 cm i mankhöjd. Shetlandsponnyer av mini- och standardmodell är samma ras, det enda som avgör om ponnyn är min eller standard är mankhöjden. Shetlandsponnyer är tuffa, uthålliga och robusta. Användningsområden är bland annat ridning, körning, agility, utställning och avel.
 6. Övriga halvblod
 7. Kallblodstravare
 8. Nordsvensk brukshäst
 9. Russ
 10. Svensk ridponny
 11. New forest-ponny
 12. Arabiskt fullblod
 13. Engelskt fullblod
 14. Fjordhäst
 15. Connemaraponny
 16. Holländskt varmblod
 17. Ardenner
 18. Korsning med halvblod
 19. Welshponny
 20. American quarterhorse